|
Szilvásgombóc ízű házi rétes
Hozzávalók:
A tésztához (1 rúdhoz)
15 dkg átszitált liszt, fele rétes, fele sima
2 dkg zsír
1 db felvert tojás fele
1 dl meleg víz
1/2 kávéskanál 10%-os ecet
1/2 kávéskanál só
olvasztott zsír a kenéshez
A töltelékhez (1 rúdhoz)
60 dkg magozott szilva
4 evőkanál nádcukor
5 dkg pirított zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1,5 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
1. A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet is és ezt is hozzáadjuk, végül összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, jól kidolgozzuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát, langyos helyen pihentetjük.
2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez egy serpenyőben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
3. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat.
4. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
5. Miután eleget pihent a tészta, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a végén a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
6. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor töri fog. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
7. Megtöltjük, majd a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk és a terítő segítségével lazán feltekerjük.
8. A tetejét tojássárgával megkenjük és szilikonlappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
9. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
10. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: Ha nem szeretnénk bajlódni a rétestészta készítéssel, nyugodtan használhatunk bolti, kész tésztát is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: