A gomba segít a diétában
És értékes fehérjeforrás
Magas rost-, alacsony kalóriatartalom
A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.
Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassú anyagcsere esetén is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: