Paella recept

Paella



Hozzávalók (4 -6 személyre):

1 érett paradicsom 

1,25 dl fehérbor 

1-2 vöröshagyma 

12-16 fekete kagyló, lesikálva, bajusza letépve 

1,25 dl olívaolaj 

fél vöröshagyma, külön, finomra vágva 

1 szelet bacon, finomra vágva 

1 fokhagymagerezd, összezúzva 

1 piros húsú paprika, finomra vágva 

10 dkg sertéskolbász vékonyra szeletelve 

egy csipet bors 

22 dkg közepes szemű rizs 

negyed teáskanálnyi sáfrányszál 

5 dl tyúkhúsleves, melegen 

8,5 dkg friss vagy mélyhűtött borsó 

12 nyers garnélarák, megtisztítva, kierezve 

2 tintahalcsáp, megtisztítva és gyűrűkre vágva 

11,5 dkg lebőrözött kemény, tömör, fehér húsú hal, darabokra vágva 

2 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem




Metsszünk kereszt alakú vágást a paradicsom aljára. Tegyük egy tál forró vízbe 10 másodpercre, majd dobjuk hideg vízbe, és a kereszttől kiindulva húzzuk le a héját. Vágjuk fel a paradicsomot, és tegyük félre. 

Hevítsük a bort és a hagymát egy edényben. Adjuk hozzá a kagylókat, fedjük le, majd az edényt finoman rázogatva főzzük nagy lángon 5 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és dobjuk el a zárva maradt kagylókat, a többit szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. 

Hevítsük az olajat egy nagy vastag aljú serpenyőben, adjuk hozzá a külön adag hagymát, a bacont, a fokhagymát, a paprikát, majd süssük 5 percig. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, a kolbászt, a borsot. Fűszerezzük. Öntsük hozzá a kagyló főzővizét, majd adjuk hozzá a rizst, és ismét keverjük össze. 

Tegyük a sáfrányt a levesbe, és öntsük hozzá a rizses keverékhez. Forraljuk fel, majd lassú tűzön forraljuk fedő nélkül 15 percig, kavarás nélkül. 

Tegyük a borsót, a tintahalat és a halat a rizs tetejére. Keverjük meg, fedjük le, és lassú tűzön főzzük 10 percig, félidőben jól átforgatva, amíg a rizs megpuhul és a halhúsok átfőnek. Adjuk hozzá a kagylókat az utolsó 5 percben, hogy átmelegedjenek. Ha a rizs nem főtt meg, adjunk hozzá levest, és főzzük még pár percig. Hagyjuk pihenni 5 percig, majd keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk.




forrás:costablanca.hu

Tovább a blogra »